Jdi na obsah Jdi na menu
 


WEST HIGHLAND WHITE TERRIER

země původu:Velká BritánieObrazek

využití:terriér

klasifikace FCI:skupina- terriéři

sekce 2 - nízkonozí terriéři
Bez pracovní zkoušky.

 

Westík je plemeno norníků.Bílý!Je bílý,není ani černý,ani hnědý.Pochází z West Highlandu,z britské Západní vrchoviny.Náš malý přítel má tedy domov ve Skotsku,v drsné krajině,kde boty musí mít tlustou podrážku a psi odvahu. Povaha westíka je skvělá!Bystrý,sebevědomý,temperamentní a stále činorodý tvor s otevřeným pohledem.Jsou velicí jenom pod kolena,za to však velmi odvážní bez projevu bázlivosti
a plachosti.Věčně se něčím zaměstnávají,jsou stále čilí a připraveni k akci.Má vyrovnanou povahu a rád s člověkem sdílí rodinný život.Vychází s dětmi a je to kamarád do nepohody.Jsou to velcí mazlíci a nezaleknou se žádné hry.Je to velký,malý rodinný pes.

Živý, nezbedný, zábavný pes, sebevědomý, v současné době získal popularitu hlavně jako společník a výstavní pes.Obrazek

ANGLICKÝ NÁZEV:

West Highland White Terrier

PŮVOD:

Vyšlechtěno na konci 19.století v horách v západním Skotsku v rodině Malkolma, při zmizení současného bílého skotteriera, k honu lišky, jezevce, králíka, k vyhubení hlodavců.

POPIS:

Je plemeno loveckých psů. Druhé označení - bílý vysokohorský teriér. V současné době získal popularitu hlavně jako společník a výstavní pes. Standart byl přiznán v roce 1905. Rozšířen je prakticky po celém světě, kromě Ruska. Hlava s přiměřeně kulatým čenichem je často zarostlá srstí. Přechod od čela na mordu je slabě zřetelný. Čumák je stejný nebo o něco kratší než lebeční část. Oči nevelké, daleko od sebe a hluboko posazené. Čenich nosu je černý, velký.Uši vztyčené, špičaté, nevelké. Hrudník je hluboký. Ocas nedlouhý, rovný, rázně držící, avšak nikdy se neohne na záda

VÝŠKA:

Výška v kohoutku 28 cm.

VÁHA:

7-10 kg

SRST:

Srst je drsná, rovná, s hustým měkkým základem. Zbarvení je pouze čistě bílé. Srst vyžaduje každodenně rozčesávat hřebenem nebo kartáčem, trimování - čtyřikrát do roka.

CHARAKTER:

Živý, nezbedný, zábavný pes, sebevědomý. Proslavujíc se reklamou skotské whisky. Výborně se cítí mezi lidmi i zvířaty, miluje děti. Všeobecný miláček. Pranice a nesmělost pro toto plemeno není charakteristické. Dobře se přizpůsobuje městskému a předměstskému životu, může žít v domě i na dvoře.

PÉČE:

Lehce se cvičí.

PLEMENO:

FCI III. - Teriéři

OFICIÁLNÍ ZKRATKA V ČR :

WHWT

ČÍSLO STANDARTU:

85

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář